Japan met (kleine) kinderen

Konnichiwa – こんにちは

Japan is zeer goed te bereizen met kinderen, zelfs als ze heel klein zijn. In 2014 zijn we ruim drie weken naar Japan geweest met onze kleine guppen van 1 en 4 jaar oud. In 2023 zijn opnieuw gegaan, dit keer met twee slungels van 10 en 13 jaar oud. Hieronder delen we wat tips en tricks voor een reis naar Japan met kinderen. Het is een heel speciaal land om met kinderen te reizen, echt een aanrader. Het is supergeorganiseerd en de mensen zijn zeer vriendelijk en geduldig.

Accommodatie

Het is verstandig je accommodaties vooraf te boeken. Japanners houden niet heel erg van verrassingen, dus je maakt je reis wat meer ontspannen door vooraf te reserveren. Je kunt accommodaties prima boeken via booking.com, agoda, japanican en airbnb. Wij boeken meestal een mix van westerse hotels, minshuku’s (een gasthuis bij mensen thuis of een soort herberg) en ryokans (traditionele Japanse hotels). In de minshuku’s en ryokans slaap je meestal op de grond, en in de Westerse hotels op gewone bedden. In de minshuku’s en ryokans kun je het beste met half pension boeken, dan krijg je echt waar voor je geld. Het eten is er doorgaans fantastisch.

Veel hotels bieden kinderen onder de drie (soms zelfs onder de vijf) gratis verblijf als ze geen eigen bed gebruiken. Het is dan verstandig om bijvoorbeeld een Deryan-tent mee te nemen. Hierdoor kun je de kosten aardig drukken.

Een gemiddelde overnachting kost ons ongeveer €100 per nacht voor twee volwassenen plus twee kleine kinderen, €120 – €150 voor twee volwassenen plus twee tieners. Dat valt best mee. Als je goed zoekt kun je ryokans vinden waarbij je inclusief half pension ongeveer €85 pp per nacht betaalt – dat is inclusief een uitgebreid Japans ontbijt en diner. Dat is echt een goede deal. Het enige nadeel is dat je minstens een half jaar van tevoren moesten reserveren. De goedkoopste opties zijn vaak snel weg.

Ryokan en onsen

Een verblijf in een ryokan – traditioneel Japans guesthouse – is een must als je door Japan gaat reizen. Het is echt een aanrader! We hebben er een aparte pagina aan gewijd.

In een ryokan kun je gebruik maken van de onsen, een gemeenschappelijk bad met water uit een geiser. Deze onsen heeft vaak een apart gedeelte voor mannen en vrouwen, maar soms is het een gemengde aangelegenheid. Een buitenbad heet een rotenburu. Vaak heeft een ryokan verschillende binnen- en buitenbaden. Voordat je in de onsen gaat was je je heel uitgebreid vanaf je haar tot je voeten, zittend op een krukje naast het bad. Dat is echt heel belangrijk. Japanners vinden het echt heel vies als je zonder je af te spoelen in een onsen gaat zitten. Je moet er daarnaast op letten dat je alle zeep zorgvuldig afspoelt. Helemaal schoon ga je dan het grote warme bad. Om je goed te kunnen afschrobben krijg je een onsenhanddoekje. Het is niet de bedoeling dat dit handdoekje in het onsenwater komt, veel Japanners leggen dan ook het doekje in de onsen op hun hoofd.

Kinderen zijn welkom in de onsen, als ze zich weten te gedragen natuurlijk. Het is absoluut geen zwembad, en kopje onder gaan is ook zeker niet te bedoeling. Wij hebben onze dochter van 1 meegenomen naar de onsen, ze was destijds nog niet zindelijk. We vonden het een spannende onderneming, maar de Japanners zelf vonden het geen probleem.

Je kunt ook naar een onsen zonder een hotelovernachting te boeken. Neem dan wel je eigen handdoeken en onsenhanddoekje mee. In de meeste ryokans is de onsen ongeveer tussen 10:00 en 15:00 een publiek bad, daarna is het weer alleen voor de hotelgasten.

Transport – openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Japan is goed geregeld en enorm punctueel. Vooral tussen de grote steden liggen goede verbindingen met de bus of de trein – waaronder de supersnelle shinkansen. De meeste treinlijnen zijn in handen van Japan Rail (JR). Als je veel met de trein wil gaan reizen, dan is het handig om een JR rail pass te kopen. Je krijgt dan een voucher opgestuurd, die je op je startstation kan inwisselen voor een echte JR rail pass. Op de stations kun je dan bij de JR servicedesk stoelreserveringen maken.

Je kunt natuurlijk ook losse tickets kopen bij de JR servicedesk. Als je meerdere reizen in 1 week gaat maken is het echter al snel voordeliger op een JR rail pass te bestellen.

Voor het overige openbaar transport in de steden en ook buiten de steden heb je lokale de metro, lokale treinen en de bus. Hiervoor kun je het beste een IC kaart kopen, dit zijn oplaadbare kaarten waarmee gemakkelijk in het openbaar vervoer kan worden betaald en waarmee bij veel verkoopautomaten, winkels en restaurants kan worden betaald. Dit doe je door de kaart op te laden en per reis de kaart ongeveer één seconde op een lezer aan te raken. Ieder gebied heeft z’n eigen kaart, maar een kaart kun je meestal dan wel weer in meerdere gebieden gebruiken. Wij kochten bijvoorbeeld een IC kaart in Kansai (voor Kyoto en Osaka), en konden die ook in Tokyo gebruiken. Er zijn wat regels rondom de IC-kaarten, die staan hier weergegeven. De kaarten koop je doorgaans in de machine op de treinstations. deze machines hebben een Engelstalig menu.

Transport – huurauto

Wij vinden het vrijwel altijd fijner om zelf te rijden dan om met het openbaar vervoer te gaan. En zelf rondreizen met een huurauto gaat heel goed in Japan, zeker als je het centrum van grote steden zoals Osaka en Tokyo vermijdt. Het rijden in Japan gaat prima. Niks om je zorgen over te maken. Japanners rijden over het algemeen als bejaarden en houden zich zeer netjes aan de verkeersregels. Bewegwijzering is over het algemeen heel duidelijk, maar die heb je eigenlijk niet eens nodig met een Engelstalige GPS.

Met kleine kinderen is het met een huurauto ook een stuk relaxter dan met de trein, want het is echt veel loop- en tilwerk op de treinstations. Het treinnetwerk is dan wel fantastisch, maar in de stations is trap op trap af, en een lift is niet altijd dicht in de buurt. Met een buggy en al je koffers erbij kan dit vrij snel een hoofdpijndossier worden.

Een huurauto is eenvoudig te boeken en wordt meestal met een Engelstalige GPS geleverd (die je bedient op basis van telefoonnummers en postcodes). Google maps werkt in Japan ook uitstekend. De autohuurprijzen vallen ook mee. Neem wel je credit card en internationale rijbewijs mee, anders krijg je de auto niet mee.

Tolweg

Japan heeft heel veel tolwegen. Dit zijn veelal mooie rustige wegen, maar wel wat saaier qua landschap. 1 à 2 uur rijden op een tolweg kost over het algemeen ongeveer €10. Het tolwegsysteem is heel eenvoudig. Je auto heeft een elektrisch tolsysteemkastje (ETC-kastje) of niet, dat moet je even checken bij de autoverhuurder. Een huurauto heeft over het algemeen geen ETC-kastje, dus dan kies je bij de inrit van de tolbaan de rijbaan met de groene stip. Daar pak je een kaartje en als je de tolweg weer afgaat betaal je het kaartje (waarbij cash de handigste optie is). Het is veelal een onbemand systeem. Heel af en toe heb je op- en afritten die je alleen kan gebruiken als je auto een ETC-kastje heeft. Daar moet je even op letten, die kun je dus niet gebruiken als je huurauto geen ETC-kastje heeft.

Op google maps kun je aangeven of je de tolweg wil vermijden of niet. Soms is de tolweg namelijk maar een klein beetje sneller, maar wel een stuk duurder. Het is altijd verstandig dit te checken voordat je die dag gaat rijden.

Simkaart

Het is enorm handig om tijdens je reis een databundel te hebben. Dit kan op verschillende manieren. Een e-sim is het handigste en het goedkoopste. Zonder e-sim ben je waarschijnlijk het goedkoopst uit met een internationale databundel van je eigen provider (ik gebruikte bijvoorbeeld de 2GB-bundel van €20 van KPN). Op deze website staan wat tips voor het aanschaffen van simkaarten in Japan. 2GB was voor ons genoeg om 2 weken lang gebruik te maken van google maps en om per dag meerdere sites op te zoeken.

Geldzaken

Cash is nog steeds op veel plaatsen koning in Japan, dus het is handig om ervoor te zorgen dat je altijd genoeg cash bij je hebt. Met credit card betalen gaat op zich prima, maar kan lang niet in alle restaurants en hotels. Ook op lokale markten en in kleine winkeltjes wordt soms alleen cash geaccepteerd.
Geld pinnen kan op heel veel plaatsen, je hoeft dus zeker geen yennen mee te nemen vanuit Nederland. De handigste plekken om te pinnen zijn banken, 7-elevens en Family marts.

De taal

Verwacht niet dat je je kunt redden met Engels in Japan. De meeste mensen spreken niet of nauwelijks Engels. Met een paar woorden Japans en de google translate-app kom je echter een heel eind. Het devies is heel geduldig blijven, goed luisteren en niet boos worden. Dan komt het eigenlijk altijd goed.

Meer lezen?

Hier vind je ons reisverslag van 2014. En hier die van 2008. Foto’s van onze reis laatste reis vind je hier.

Arigato gozaimasu – ありがとう ございます