Japan met kleine kinderen

Konnichiwa!

NikkoIn 2014 zijn we ruim drie weken naar Japan geweest met onze twee kinderen van ruim 1 en 4 jaar oud. Japan was voor ons al redelijk bekend terrein – in 2008 zijn we met de trein van Tokio naar Beppu en weer terug gereisd. We vonden het destijds zo speciaal dat we heel graag nog een keer terug wilden. Dit keer hebben we het echter iets anders aangepakt qua vervoer. Geen Japan Rail Pass en ’trein in, trein uit’; we hebben een auto gehuurd en zijn zelf gaan rijden.

De grootste verandering was natuurlijk dat we twee kleine boeven bij ons hadden. Dat dat leuk zou worden daar twijfelden we niet aan – en dat was ook zo. We hebben misschien wat meer “voetfouten” gemaakt dan de vorige keer, maar de kinderen hebben dat met hun charmeoffensief ruimschoots goedgemaakt!

We zijn gestart en geëindigd in Narita bij Tokio en hebben een flinke ronde (zo’n 2000 km) gereden door de Japanse Alpen. De hectiek van Tokio zelf hebben we overgeslagen, daar waren we de vorige keer al geweest en daar hadden we geen zin in met twee kleine kinderen.

Dit was onze route en de hotels waarin we verbleven:
25-7-2014: Vliegtuig
26-7-2014: Narita, International Garden Hotel Narita
27 t/m 30-7-2014: Nikko, Riverside Zen Hostel
31-7 t/m 1-8-2014: Minakami, Onsen Pension Hanasakiyama – aanrader!
2-8-2014: Yudanaka, Ryokan Hakura
3 t/m 6-8-2014: Hakuba, Hakuba Ski-Kan – aanrader!
6 t/m 7-8-2014: Noto Hanto, Nanao, Sneaker No Yado – aanrader!
8-8-2014: Ainokura, Gasho Minshuku Nakaya – aanrader!
9 t/m 11-8-2014: Norikura/Kamikochi, Norikura Kanko Hotel Yamayuri,
12 t/m 13-8-2014: Matsumoto, Hotel New Station
14 t/m 15-8-2014: Fuji Five Lakes, ZERO-Project Japan GuestHouse
16-8-2014: Narita, Narita Gateway Hotel
17-8-2014: Vliegtuig

IMG_0948bAccommodaties boekten we vooraf via Booking.com, Agoda, Japanican en Airbnb. We hebben een mix van westerse hotels, minshuku’s en ryokans – traditionele Japanse gasthuizen geboekt. In de minshuku’s en ryokans sliepen we op de grond, en in de Westerse hotels op gewone bedden. In de ryokans hebben we zo veel mogelijk proberen half pension genomen, dan krijg je echt waar voor je geld..

Veel hotels bieden kinderen onder de drie (soms zelfs vijf) gratis verblijf als ze geen eigen bed gebruiken. Er ging dus minimaal 1 Deryan-tent mee in de bagage. Hierdoor konden we de kosten aardig drukken. Een gemiddelde overnachting kostte €90 per nacht voor twee volwassenen plus twee kinderen. Dat viel ons heel erg mee. In 2008 hebben we aanzienlijk meer betaald. Op sommige plaatsen hadden we zelfs voor de hele bubs voor €150 per nacht – half pension dus – met een uitgebreid Japans ontbijt en diner. Dat was echt een goede deal. Het enige nadeel was dat we minstens een half jaar van tevoren moesten reserveren. Goede deals waren zo weg. In Ainokura bijvoorbeeld – een Unesco World Heritage site – was in december al heel veel volgeboekt, ruim zeven maanden van tevoren.

Een huurauto boekten we via Japan Experience – met Engelstalige GPS (die je bedient op basis van  telefoonnummers en postcodes). Goede service en de Engelstalige GPS werkte prima en was onmisbaar. De autohuurprijzen vielen ook mee. Het rijden in Japan gaat prima. Niks om je zorgen over te maken. Ze rijden over het algemeen als bejaarden en houden zich zeer netjes aan de verkeersregels. Bewegwijzering is over het algemeen heel duidelijk, maar die heb je eigenlijk niet eens nodig met de Engelstalige GPS.

Met de vliegtickets hebben we mazzel gehad. Voor €2000 vloog Aeroflot ons naar Tokio en weer terug, met Tessel en Teun beiden op een eigen stoel. Het hield niet over qua comfort, de service en beenruimte waren oké. Het vliegtuigeten was vanuit Tokio prima, vanuit Moskou ronduit vies.

Al met al een bijzonder geslaagde reis en veel goedkoper dan de meeste mensen denken. Japan is op dit moment door de zwakke Yen geen heel duur land. Het is een heel speciaal land om met kleine kinderen te reizen, echt een aanrader.

Hier vind je ons reisverslag van 2014. En hier die van 2008. Foto’s van onze reis vind je hier.