Schotland, route 500

‘There’s nothing quite like the freedom of the long open road. Never-ending back roads, wide meandering country tracks and beautiful bends through some of Scotland’s finest coastal scenery are just a few things you can expect along the North Coast 500. Strap yourself in for the road trip of a lifetime.’

Met deze quote in gedachten stapten we in februari 2020 in onze huur-4WD richting het uiterste Noorden van Schotland, klaar voor de ‘wide open spaces’! En klaar voor de kou, want de weersvoorspellingen waren grimmig; bakken met regen, sneeuw en veel wind. De route lag vast en de B&B’s waren geboekt, of we het hele rondje zouden kunnen rijden was minder duidelijk. Als er te veel sneeuw valt gaan de wegen in deze contreien soms dagenlang dicht en veel alternatieve routes zijn er dan niet. Dan zit er vaak niks anders op dan te wachten tot de weg weer open gaat.

Is het gelukt, hebben we het hele rondje kunnen rijden? Jazeker. En was het aan te raden, Noord-Schotland midden in de winter? Ook daar kunnen we volmondig ‘ja’ op antwoorden. Het was woest, nat, koud, zonnig, eenzaam en guur. We hebben alle vier seizoenen langs zien komen, en dat vaak in 1 uur tijd. We hebben onze winterkleding, mutsen en handschoenen elke dag nodig gehad, vooral vanwege de ijskoude wind. Maar boven alles was het geweldig, prachtig en spectaculair. Het natuurgeweld is overweldigend mooi, vooral het stuk tussen Thurso en Ullapool. We waren blij met onze stoere 4WD, maar we hadden het ook zonder de vierwielaandrijving prima kunnen redden. We hebben flinke stukken door de sneeuw gereden en hier en daar waren er wat kleine overstromingen, maar over het algemeen waren de wegen prima begaanbaar. Snel rijdt het niet, ongeveer een kwart van de route is smalle ‘single track roads’ met uitwijkhavens. Het is echter ook helemaal niet de bedoeling om hier snel te rijden, dan mis je al het moois!

We hebben vanaf Edinburgh ruim 1600 km gereden, een rondje tegen de klok in. Via Inverness reden we naar John o’ Groats, Duncansby Head, Dunnet Head en Thurso. Vervolgens door via Tongue naar Durness en het duingebied bij Balnakeil Beach. Daarna via de westkust omlaag naar Lochinver via Drumbeg, Stoer Lighthouse en Achmelvig Beach. Het gebied rond Ullapool en de Applecross pass hadden we in 2016 al bezocht, dus dat hebben we overgeslagen. Het laatste stuk ging via de highlands vol met sneeuw terug naar Edinburgh.

Balnakeil
Duinen bij Balnakeil
Balnakeil
Achmelvich beach
Kyle of Durness, zoek de rendieren!
Kyle of Tongue
Tongue
Dunnet beach
Dunnet beach
Dunnet Head
Wick
A835 bij Loch Droma
Duncansby Head
Point of Stoer