Lofoten – oktober 2018

Velkommen til Lofoten! Aan het begin van de herfstvakantie van 2018 vlogen we naar de Lofoten, een een eilandengroep voor de kust van de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen. De Lofoten liggen boven de poolcirkel. Het is er bergachtig, koud, spectaculair. Sterkt anbefalt!

We reden vanaf vliegveld Evenes met een huurauto een lange, maar schitterende route naar Å, in het puntje van de eilandengroep. De bergen in deze omgeving zijn hoog en stijl en schieten zo vanuit de zee de lucht in, geweldig mooi. Het weer schoot tijdens deze week van slagregen naar sneeuw en weer terug naar zon. Soms in maar 10 minuten tijd.

Vanuit Å toerden we heel langzaam weer terug naar het noorden van de Lofoten. Overnachten deden we in rorbuer – typisch Noorse oude houten vissershuisjes. Deze rorbuer zijn in de zomer vrijwel onbetaalbaar, maar in de herfst goed te doen en ruim voorhanden via airbnb.

Ondanks dat het flink koud en woest weer is maakten we best veel bergwandelingen. Omdat alle wegen op zeeniveau liggen moesten we veel steile hoogtemeters maken voor de beste uitzichten. Even doorbijten dus, maar dan werden we ook beloond met de meest waanzinnige panorama’s. Al die steile bergpaadjes waren best spannend voor Tessel, 5 jaar oud. Ze mocht voor het eerst niet meer de hele tijd aan onze hand lopen, maar moest alle wandelingen zelfstandig lopen. Ze heeft de test goed doorstaan, ze mopperde af en toe wel wat, maar er zit een goede bergwandelaar in haar!