Lofoten – oktober 2018

Velkommen til Lofoten! Aan het begin van de herfstvakantie vliegen we met een lange stop in Oslo naar de Lofoten, een een eilandengroep voor de kust van de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen boven de poolcirkel. Koud, spectaculair en sterkt anbefalt!

We rijden vanaf vliegveld Evenes met een huurauto een lange, maar schitterende route naar Å, in het puntje van de eilandengroep. De bergen in deze omgeving zijn hoog en stijl en schieten zo vanuit de zee de lucht in. Geweldig mooi. Het weer schiet tijdens deze week van regen naar sneeuw naar zon, soms in maar 10 minuten tijd.

Vanuit Å toeren we heel langzaam weer terug naar het noorden. Overnachten doen we in Rorbuer – typisch Noorse oude houten vissershuisjes. Die zijn in de zomer vrijwel onbetaalbaar, maar in de herfst goed te doen en ruim voorhanden via airbnb.

Ondanks dat het flink koud en woest weer is maken we heel veel bergwandelingen. Omdat alle wegen op zeeniveau liggen moet je veel steile hoogtemeters maken voor de beste uitzichten. Even doorbijten dus, maar dan worden we ook beloond met de meest waanzinnige panorama’s. Het is best spannend voor Tessel, die nu 5 is. Ze mag voor het eerst niet meer aan onze hand lopen, maar moet alle wandelingen zelfstandig lopen. Ze heeft de test goed doorstaan, ze moppert af en toe wel wat, maar er zit zeker een goede bergwandelaar in haar.