Ierland, Donegal

Donegal, juni 2014

Donegal ligt in het Noordwesten van Ierland en grenst aan Noord-Ierland. Het wordt gezien als het meest traditionele gedeelte van Ierland. ‘Gaelic culture’ en de Ierse taal zijn hier nog belangrijk. Ook het landschap is hier ruiger dan zuidelijker in Ierland. De kliffen zijn hoger en woester, de stranden zijn uitgestrekter en de bergen zijn hoger. Het landschap is bijzonder afwisselend en je kunt er fantastisch langs de kust en door de bergen rijden, veelal over kleine, bochtige weggetjes.

Wij zijn in juni 2014 in 5 dagen vanaf Dublin via Noord-Ierland naar Bunbeg gereden. Daarna via Mount Errigal naar Ardara. Vanuit Ardara via de Glengesh pass naar Slieve League en via de kust – Glencolumbkille – terug naar Ardara.

Bunbeg was onze eerste overnachtingsplaats. Het ligt aan de kust, ongeveer 10 km van Mount Errigal – de hoogste berg in Donegal. 751 meter hoog is Mount Errigal, maar door zijn vorm lijkt het hoger. In de baai ligt het wrak Cara Na Mara (Friend of the Sea). Dit scheepswrak ligt er al sinds de jaren 70.

Onze tweede overnachtingsplaats was in Ardara. Dit dorp heeft een geweldige ligging aan een grote baai die bij eb droogvalt. We hebben bij het avondlicht veel door de heuvels gewandeld, en het uitzicht was telkens weer fantastisch mooi. Ook mooi om te zien is de oesterteelt in de baai bij Ardara. Hard werken met je poten in de blubber. Onze hotelbaas had ons getipt over Maghera Beach. “Het mooiste strand van Ierland!”, zei hij. Dat zal wel, dachten wij. Maar stiekem had hij misschien wel gelijk. Maghera Beach ligt ongeveer 10 km van Ardara. Het strand is eindeloos weids met een stel mooie duinen ervoor. Bij het strand liggen vreemdgevormde scheve kliffen in het strand, die voor een deel begroeid zijn met langharige groene algen – fascinerend. Bij eb kun je grotten op het strand bekijken.

Niet ver van Ardara ligt Slieve League. Dit is de hoogste zeeklif van Europa – 601 meter hoog. Hiervoor wilden we naar Donegal. Dit moesten en zouden we zien. En we hadden geluk, het weer was schitterend. Je kunt hier een heel eind omhoog klimmen over een spectaculair kustpad. Voor het gedeelte boven aan de kliffen – One Man’s Pass – moet je echter wel stalen zenuwen hebben. Dat was niet aan ons besteed.

Glengesh Pass verbindt Ardara met Glencolumbkille. Dit gedeelte van Donegal is heel afgelegen. We hebben eindeloos rondgereden en raakten echt ons gevoel voor richting kwijt. Op veel plaatsen werd nog ouderwets turf gestoken.