Reis mee en kijk mee

Faroër eilanden – juni 2019

De Faeröer eilanden, ik was er in juni 2019. Deze eilandengroep is onwaarschijnlijk mooi. Groener dan groen, met steile kliffen, machtige scheve bergen en grote wolkenpartijen. En schapen, heel erg veel schapen. De Faeröer eilanden horen bij Denemarken, maar liggen midden in de Noord-Atlantische oceaan, precies tussen Schotland en IJsland in. Reizen is er heel eenvoudig; je huurt een auto, regelt een paar airbnb’s en trekt je wandelschoenen aan. En stopt wind- en waterdichte kleding in je tas, want het regent er meer dan 200 dagen per jaar en het is er in de zomer gemiddeld niet warmer dan zo’n 12 graden Celsius. Lekker koel dus, en dat was heel welkom met de tropische temperaturen in Nederland.

Er zijn weinig toeristische faciliteiten op de Faroër eilanden en voor het uitgaansleven hoef je ook niet te gaan, maar wat boeit dat als je rond mag lopen in de mooiste natuur ter wereld. Het leven is er nog verfrissend eenvoudig. Zo min mogelijk poespas, dus geen schreeuwerige reclameborden langs de weg en geen grote hotelketens. Weinig keuze maakt het leven makkelijk. Dat wil niet zeggen dat er helemaal niets is, want er zijn voldoende supermarkten en als je goed zoekt buiten de hoofdstad ook nog wel een handjevol restaurants. Je kunt je dus prima redden.

Het wegennet en de ferryverbindingen zijn uitstekend. En rijden door dit prachtige landschap is een cadeautje. De eerste keer dat je een inktzwarte nauwe tunnel met maar één rijbaan inrijdt is het even slikken, maar zodra je de regels doorhebt doe je dat fluitend. Je hebt ofwel voorrang en mag rustig doorrijden, ofwel geen voorrang en moet bij elke tegenligger aan de kant in een uitwijkhaventje. Totdat je een enorme vrachtwagen als tegenligger hebt en je je realiseert dat die toch echt niet in een uitwijkhaventje gaat passen… Dan is het even schrikken!

Kalsoy
Lítla Dímun
Suðuroy
Kalsoy
Suðuroy
Kalsoy
Tjørnuvík
Hvannasund
Norðdepil
Bøur
Sørvágur
Kalsoy
Streymoy