Overnachten in een ryokan

Overnachten in een ryokan (旅館)

Een verblijf in een ryokan – een traditioneel Japans guesthouse – is een must als je door Japan reist. Het is echt een prachtige manier om je echt even onder te dompelen in de Japanse cultuur en leefwijze. Ryokans zijn er in allerlei soorten en maten, van eenvoudig en oud tot extreem luxe en modern.

Hoe slaap je?

Je slaapt in een ryokan op een dunne matras – een futon – in een kamer met tatami matten. Doorgaans krijg je 1 futon, maar vaak liggen er extra matrassen in een kast in de kamer. Ik heb de extra futonlaag altijd wel nodig om pijnlijke ‘futonheupen’ te voorkomen.

De kamers zijn over het algemeen vrij spaarzaam ingericht. Er staat vaak alleen een lage tafel met stoelen zonder poten. Ook staat er meestal een theeset met een thermosfles gevuld met kokend water. In de kast ligt voor alle gasten een yukata klaar – een eenvoudige kimono. Deze yukata mag je gedurende je hele verblijf dragen, in de kamer, maar ook in de gezamenlijke ruimtes, bij het ontbijt/diner en als je naar het badhuis – de onsen – gaat. Voor de ‘zeer grote’ mensen onder ons zijn er vrijwel altijd maat XL yukata beschikbaar. Die liggen vaak op de gang of bij de receptie. Voor de koude avonden ligt er per persoon meestal ook een haori – een soort ruime unisex overjas. Deze draag je over je yukata.

De ryokan mag je niet met schoenen betreden. Schoenen worden bij de ingang van het hotel uitgedaan en in speciale kastjes geplaatst. Bij de ingang staan sloffen voor je klaar, die je in je kamer – op de tatami – weer uit doet. De tamamimatten betreedt je namelijk alleen met blote voeten of met sokken. Ook op de wc staan weer aparte sloffen. Het is even wennen, in het begin zal je zeker ‘voetfouten’ maken. Maar na een paar dagen weet je niet beter.

Hoe draag je een yukata?

Een yukata is een soort badjas die aan de kimono verwant is. De yukata draag je doorgaans over je ondergoed. Ook is het voor dames fijn om er een t-shirt/hemdje onder te dragen.

De yukata knoop je als volgt vast:

  • Doe de yukata aan en vouw het linkergedeelte over je heup. Vouw vervolgens het rechtergedeelte eroverheen. Links over rechts dus. Wanneer je dit andersom doet kun je rare blikken verwachten. Rechts over links gebeurt namelijk alleen bij een overleden persoon.
  • Pak daarna je de obi – de riem -, wikkel deze een of twee keer om je heen en maak een knoop. Laat dus genoeg ruimte voor een knoop.
  • Vrouwen knopen de yukata vast om hun middel, mannen op heuphoogte.
  • Meer uitleg nodig? Hier staat een uitgebreide omschrijving

De overjas – haori – draag je over je yukata.

Wat eet je?

Een ryokan boek je doorgaans inclusief een uitgebreid diner en ontbijt. Je kunt soms ook alleen een overnachting boeken, maar dat is jammer. Het eten is namelijk geweldig, wij vinden het echt een feestje. Het is zonder uitzondering prachtig, gezond en heerlijk. En vol met dingen die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien en geproefd.

Als je incheckt wordt met je afgesproken hoe laat het diner en ontbijt wordt geserveerd en waar dat gebeurt (in een eetzaal of in je kamer). Het is dan de bedoeling dat je je ook aan deze afgesproken tijden houdt. Te vroeg of te laat komen wordt niet gewaardeerd.

Als je wil mag je in je je yukata naar het diner en ontbijt. Dat voelt misschien wat raar in het begin, maar geef je er maar aan over. Het is echt onderdeel van de ryokanervaring. Tijdens het diner worden meestal de futons en dekens klaargelegd. Als je dan in de kamer terugkomt ligt je bedje klaar en staat er weer verse thee.

Onsen

In een ryokan kun je gebruik maken van de onsen, een gemeenschappelijk bad met water uit een geiser. De meeste ryokans hebben een eigen warmwaterbron die de onsen verwarmt. Deze baden zijn vaak gloeiend heet – tot wel 45C! De onsen heeft vaak een apart gedeelte voor mannen en vrouwen, maar soms is het een gemengde aangelegenheid. Een buitenbad heet een rotenburo. Vaak heeft een ryokan verschillende binnen- en buitenbaden.

Aan het badderen in een onsen zit een heel ritueel verbonden. Het is belangrijk dat je de regels volgt. Voordat je in de onsen gaat was je je heel uitgebreid vanaf je haar tot je voeten. Dit doe je zittend op een krukje, bij een aparte spoelplaats met een douche naast het bad. Dit wasritueel is echt heel belangrijk. Japanners vinden het echt heel vies als je zonder je af te spoelen in een onsen gaat zitten. Je moet er daarnaast op letten dat je alle zeep zorgvuldig afspoelt. In een buitenbad zijn er soms geen aparte douches of afspoelplekken. Ook dan is het wel de bedoeling dat je je eerst even afspoelt buiten het bad. Dat doe je dan met een emmertje dat op de rand van de onsen ligt.

Helemaal schoon ga je dan het grote warme bad. Om je goed te kunnen afschrobben krijg je een onsenhanddoekje. Het is niet de bedoeling dat dit handdoekje in het onsenwater komt, veel Japanners leggen dan ook het doekje in de onsen op hun hoofd.

Kinderen zijn welkom in de onsen, als ze zich weten te gedragen natuurlijk. Het is absoluut geen zwembad, en kopje onder gaan is ook zeker niet te bedoeling. Wij hebben onze dochter van 1 meegenomen naar de onsen, ze was destijds nog niet zindelijk. We vonden het een spannende onderneming, maar de Japanners zelf vonden het geen probleem.

Hoe boek je een ryokan?

Ryokans kun je op verschillende manieren boeken. Het handigste is om hiervoor booking.com, agoda, Japanican af te speuren. Via deze sites kun je direct boeken. De site Japanican vonden wij hierbij het meest overzichtelijk. Op de site Japanese guesthouses staat een heel mooi overzicht van beschikbare ryokans per regio. Deze site is alleen iets minder handig om te boeken. Maar ook dat is overkomelijk. Het is geen probleem om de ryokans via email te boeken. Wij sturen in dat geval altijd een email in het Engels en in het Japans (vertaald met google translate).

Wat betaalden wij voor een overnachting? Ongeveer €80 – €90 per persoon per nacht met diner en ontbijt. Je kunt natuurlijk een stuk meer geld kwijt zijn, maar met een beetje speurwerk kun je de kosten best goed laag houden.