Reis mee en kijk mee

Hebriden – mei 2018

In de meivakantie van 2018 gaan we naar de Hebriden, een groep eilanden voor de kust in het noorden van Schotland. Eilandenvreters zijn we, we willen er zoveel mogelijk zien. En deze eilanden – met name de buitenste rij Hebriden, ook wel de Western Isles genoemd – staan sinds een paar jaar ferm bovenaan ons wensenlijstje, vanwege de overweldigende natuur, de tropische stranden (met Schotse temperaturen) en het mooie licht om te fotograferen. Dat willen we wel eens meemaken!

We gaan een fiks aantal eilanden bezoeken, waaronder Lewis en Harris (dit is formeel gezien 1 eiland), North Uist, South Uist, Benbecula en Barra. Tenslotte gaan we nog naar Arran, dat ligt wat lager aan de Westkust, dicht bij Glasgow. Eigenlijk bezoeken we nog een heleboel meer eilanden, want ik schat dat we op het stuk van Lewis naar Barra alleen al de 25 eilanden gaan aantikken. Op Barra hebben we een accommodatie geboekt die we al jaren op het oog hebben: Vatersay Caravan. Een stacaravan? Jazeker. Maar dan wel op de allermooiste – en afgelegen – plek – die er is denken wij, midden tussen twee stranden in. Ik zou zeker even naar de foto’s kijken, misschien wordt je wel net zo benieuwd als wij.

Het is niet heel eenvoudig om er te komen, zeker niet als je je eigen auto mee wilt nemen. We moeten er een behoorlijke hoeveelheid veerboten voor nemen en veel kilometers vreten. De prijs voor al deze veerovertochten valt echter enorm mee. CalMac – die in de Hebriden wel zo’n beetje de monopolypositie heeft wat betreft de veerovertochten – heeft een geweldig goed systeem als je je auto mee wil nemen en meerdere overtochten op een vaste route wil boeken: het Hopscotch ticket. CalMac heeft geloof ik wel 30 verschillende Hopscotch routes. De enige voorwaarde is dat je van tevoren de route (en reisdagen) moet vastleggen, maar dat is voor ons geen probleem.

Ter voorbereiding hebben we een fantastische reisgids op de kop getikt, misschien wel de beste die we ooit hebben gehad: Bradt Outer Hebrides – The Western Isles of Scotland, from Lewis to Barra. Deze gids leest als een goed boek, geweldig. De auteur – Mark Rowe – heeft duidelijk heel veel liefde voor deze eilandengroep.

Het verslag volgt, hierbij alvast een paar foto’s:

Isle of Arran – Kildonan, zicht op Pladda en Ailsa Craig

Isle of Barra

Isle of Barra

Isle of Barra – zicht vanaf Heaval

Isle of Harris – Luskentyre Sands

Isle of Harris – Luskentyre Sands

Isle of Lewis – Uig

Isle of Lewis – Uig sands

Isle of Lewis – Uig